• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #90 – The Art of AI

Halfvet #90 – The Art of AI

Met een klein weekje vertraging is 'ie er gewoon hoor 😮‍💨

Enjoy!

KICKOFF

"Elon Musk police sketch"

Een paar weken geleden was ik bij de boekpresentatie van The Art of AI van Laurens Vreekamp. Het boek is 'een praktische introductie in machine learning voor mediamakers'. Laurens begon een klein jaar geleden met z'n AI-nieuwsbrief Super Vision, waarin hij veel thema's behandelt die in het boek zijn terechtgekomen. En ook in Halfvet zijn beland, want AI beïnvloedt ons werk doorlopend.

The Art of AI is een dikke aanrader voor iedereen in de creatieve sector die AI of Machine Learning wil inzetten in z'n werk. Het leest als een toegankelijk lesboek dat wil inspireren om de techniek in de praktijk te brengen. Vakantieboekentip? 🏖

Het boek is perfect getimed, want op het moment dat het van de drukpers rolde, werd de nieuwe versie van DALL-E gelanceerd en presenteerde Google Imagen. Ook begint Midjourney tractie te krijgen - eveneens een text-to-image tool. De techwereld raakt niet uitgepraat over de ongekende kracht van deze AI-toepassingen. En ik ook niet.

Dit zijn een aantal recente artikelen, tools en video's over AI die m'n ogen nog verder deden uitpuilen:

Hoe werkt text-to-image nou precies? Vox legt het uit, in hun kenmerkende explainer-stijl.

Google loopt met Imagen tegen dezelfde bias-problemen aan als DALL-E. Beide modellen zijn gebaseerd op automatisch gescrapte foto's + bijschriften van het internet. Daardoor sluipen seksisme, racisme, stereotyperingen en andere vooroordelen naar binnen. Want ook bij AI geldt: garbage in, garbage out.

DALL-E is geen openbare tool en alleen beschikbaar voor een selecte groep gebruikers. Maar een uitgeklede versie ervan is wel voor iedereen te gebruiken. Craiyon zet je prompt gratis om in negen AI-hallucinaties. Niet zo goed als DALL-E, maar erg leuk om mee te spelen.

Check ook de hilarische uitkomsten die worden gedeeld op twitter.com/weirddalle

Linus Boman vraagt zich af wat de invloed van AI is op het werk van grafisch ontwerpers. Hij beschrijft de fases van het ontwerpproces en voorspelt welke onderdelen zullen worden overgenomen door AI. Kan me volledig vinden in z'n analyse 👏

Nog een AI toepassing: gezichtsherkenning. Deze zoekmachine zoekt jouw gezicht op het interwebs - niet door context, maar door letterlijk jouw gezichtskenmerken te vergelijken met andere portretfoto's. Privacy, iemand?

READING LIST

Hoewel het duidelijk een promotionele uitgave van Adobe is, bevat dit trendreport toch een paar interessante observaties en verwijzingen naar 3D-ontwerpers.

Shared Libraries in Figma zijn een handige manier om assets centraal te beheren. Maar het vereist actief onderhoud. Hier komen de tips.

Strategie begint vaak met de vraag waarom. Maar die vraag één keer stellen is te weinig. In de Five Whys methode (ontwikkeld door Toyota) vraag je vijf keer door. En dat leidt meer tot de kern. Lees het praktijkvoorbeeld maar in deze post van Dennis Hambeukers.

IN JE FACE & OOR

Oh wildeburg

De site van Wildeburg heeft een waanzinnig mooi visueel element: gebeamde overlays. Alsof de openlucht-bioscoop beelden op de website projecteert. Nooit eerder gezien dit. Super mooi effect. ❤️

Een van de best gewaardeerde rebrands: het voetbalelftal van Ijsland

A Change of Brand is een podcast-serie over rebrandings van grote, bekende merken. In deze bonus-aflevering bespreken host Blake Howard en Armin Vit (van Brand New) de meest en minst geslaagde rebrandings van de afgelopen tijd. Wel handig als je de designs van te voren hebt gezien, zodat je weet waarover ze praten :)

MUST: RALPH BLOMBERG

Ralph is Halfvetter en brand designer bij Verve Agency

Favoriete type foundry:

Mijn go to type foundry is Displaay, helemaal sinds mijn oud-collega Daniel Quisek hier werkt. Maar check ook zeker Pizza Typefaces, SM Type Foundry, Heavyweight, Monkey Type en Wise Type.

Webshop met veel designer swag:

Dietz is een webshop met A4 prints. De prijs van de prints wordt bepaald aan de hand van de werkelijke prijs van wat er wordt afgebeeld. Zo kan je de Tesla Cybertruck print kopen voor € 36.221 op A4 formaat.

Favoriete design quote:

Ik heb niet een favoriete design quote, maar wel een website met erg goede diepte interviews met top creatives: Developments.

TOOLS

  • CloverCities is een website 1.0 builder. Design like it's 1996 🤠

  • AutoAnimate voegt een paar regels code aan je JavaScript toe waardoor (form)elements een stuk mooier bewegen.

  • Component Encyclopedia is een database van UI componenten van bekende websites.

  • Womp wil (net als Spline en Vectary) 3D toegankelijk maken voor 2D-ontwerpers.

All caught up.

Tot over 8 dagen!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.