• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #9 – Megamix Vol. 18

Halfvet #9 – Megamix Vol. 18

HAPPYVET 2019!

Voordat het nieuwe jaar echt losbarst, kijk ik nog één keer achterom. Uit al het moois dat langskwam, wat beklijfde nou echt? Ik heb 30 items gekozen, verdeeld over 10 categorieën. Let's go!

BRANDING

Eli Schiff schreef een epische, driedelige reconstructie van Uber’s restylingen in 2006 en 2018. Ik spoil niets als ik verklap dat Eli niet blij is met wat hij zag.

Succesvolle merken zijn steeds vaker klein en onbekend. Door hyper-targeted marketing, just-in-time fabricage en social media weten ze consumenten wereldwijd te bereiken. Het is de long-tail van de micro brands.

Als techbedrijf tel je niet echt mee als je geen eigen lettertype hebt ontwikkeld. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? En lijken die fonts niet verdacht veel op elkaar?

VISUALISATIES

The Pudding is een fantastische bron van data visualisatie, ontworpen als long reads. Hun nieuwste laat je anders kijken naar bevolkingsdichtheid in stedelijke gebieden over de hele wereld. Ik ken de megasteden in Azië, maar dat het er zo veel zijn, zo dicht bij elkaar, drong pas echt door toen ik deze visualisatie zag.

Magic UX is een interface-concept dat een nieuwe manier introduceert om tussen apps te switchen. Het idee is geïnspireerd op de fysieke wereld: apps liggen naast elkaar en met je mobiel schuif je er horizontaal overheen. Het concept ziet er interessant uit, ben benieuwd hoe het prototype voelt in je handen. Veel interface-concepten zijn gebaseerd op fysieke ruimtelijkheid (buttons, windows, animatie in Material Design), dus dit idee zou best wel eens kunnen eindigen in een mobile OS.

Flagstories maakt meerdere personen in me wakker: de vlaggen lover, de design system ontwerper en de infographic OCD-er. Kopenhaags ontwerpbureau Ferdio maakte een inventarisatie van alle wereldvlaggen en rangschikte ze op eigenschappen als kleur, vorm, layout, verhouding, historie, symboliek, enz. Het resultaat is een enorme bak vlagtrivia vol visuele funfacts. Zoals: als je het gemiddelde maakt van alle Europese vlaggen, krijg je die van Nederland 🇳🇱. Onze vlag is trouwens de op één na oudste ter wereld (de Deense 🇩🇰 is de oudste en is bovendien de enige vlag die nog nooit is veranderd).

DESIGN SYSTEMS

Het afgelopen jaar stond strak van de artikelen over design systems. Al die aandacht is een teken dat ons vakgebied de baard in de keel krijgt. Let wel op voor ontwerpbureaucratie; de meeste design systems die worden besproken zijn gemaakt voor grote merken met complexe websites waar veel ontwerpers aan werken. Niet voor iedereen relevant dus.

Invision heeft een aantal interessante handboeken uitgebracht, waaronder een over design systems. Dit artikel is een samenvatting daarvan.

Design Systems for the Future verzamelt allerlei interessants rond design systems. Wel duidelijk vanuit Framer opgezet.

LEREN

Op vakantie las ik dit boek in één ruk uit. Alle webtypografie basics worden besproken en is interessant voor designers én frontenders. Dus naast Sketch-tips ook CSS-tips. De nieuwe, gereviseerde editie is net uit – ook als ebook. Absolute tip.

En als je je UI skills wil masteren dan is deze online course misschien wat voor je. Check ook z'n nieuwsbrief, vol praktische tips.

The Art of Work is opgezet door Homerun (die sollicitatie-tool) en deelt inspiratie over hoe creatieve bedrijven hun company culture kunnen verbeteren (voor intern en als employer branding). Hun guides, interviews, events en nieuwsbrief zijn zeer de moeite waard.

RIP MINIMALISM

De hoogtijdagen van millennial minimalism (clean design, monochromatische kleuren, sans-serif fonts) lijken achter ons te liggen. De pendulum slaat nu uit naar warm, organisch en imperfect. De identity van Chobani is daar een verrukkelijk voorbeeld van.

Een ode aan imperfectie, een van de meest krachtige gereedschappen die je als ontwerper hebt. Lezers van dit artikel vinden deze waarschijnlijk ook leuk.

RIP Minimalism, leve Maximalism!

KIJKEN

Net op tijd voor het orkaanseizoen, opende The Weather Channel deze maand hun green-screen immersive studio. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld de gevolgen van orkaan Florence laten zien. In deze visualisatie wordt de complete studio van de weerman weggevaagd. Holy shit!

Erg mooie minidocu over de grafische stijl van Blue Note. Sowieso is Vox Earworm een van de vetste muziek-channels die ik ken.

Tijdens de afgelopen CSS Day liet front-end developer Hidde de Vries zien dat de layouts die grafisch ontwerpers al decennia lang gebruiken nu ook makkelijk te realiseren zijn op het web. Hiephoi voor flexible units, grid layout en flexbox.

DYSTOPIAN TECH

Niet meer te negeren: Bitcoin minen is net zo vervuilend als steenkool minen.

China is bezig met het grootste sociale experiment ever. 200 miljoen camera’s houden de bevolking 24/7 in de gaten en de gegevens worden gekoppeld aan databases van banken, winkels en websites. Doe je iets positiefs voor de gemeenschap dan verdien je social credits waarmee je op allerlei terreinen in het dagelijkse leven voorrang krijgt; doe je iets dat de overheid niet zint, dan gaan er punten af en raak je steeds verder geïsoleerd. De uitrol van deze digitale dictatuur nadert z'n voltooiing; in 2020 moeten alle systemen werken.

Iemand nog wat persona profile pics nodig? Je genereert ze gewoon zelf. Bizar hoe snel face-AI zich ontwikkelt.

PODCASTS

Van hun greatest claps maakt Medium podcasts waarin de auteur z'n verhaal voorleest en wat vragen beantwoordt. De aflevering met Douglas Rushkoff gaat over de rijkste Amerikanen die heil zoeken in technologie voor het moment van The Event. Bizar en eng.

Blockchain: een oplossing op zoek naar een probleem.

De Correspondent sprak met Jan Kuitenbrouwer over de ontstaansgeschiedenis van internet. Wat ik me nooit zo had gerealiseerd is dat de groep pioniers een wonderlijk verbond was tussen linkse hippies en rechtse libertijnen die een gemeenschappelijke droom hadden: een alternatieve vrijstaat oprichten waar de overheid geen rol speelt. Door dit DNA is regulering op internet nog steeds heel lastig.

OUR GENERATION

De web-R&D-afdeling van de BBC deed onderzoek naar nieuwe online vertelvormen. Ze prototypten 12 concepten en presenteren de vier best beoordeelde formats.

Het verhaal van de eerste generatie die het niet beter lijkt te krijgen dan hun ouders, verteld in de vorm van een enorme scrollytelling long read.

Mike Monteiro is de Michael Moore van de webdesignwereld. Al jaren strijdt hij voor een groter ethisch besef bij ontwerpers. Met z'n oplossingen ben ik het niet altijd eens, maar z'n analyse is spot on. Dit verhaal is trouwens ook te luisteren als podcast.

DESIGNERS

Collins-oprichter Brian Collins vertelt over z'n werkwijze. Branding draait volgens hem om het samenspel van drie elementen: context, familiarity en surprise. De context bepaalt wanneer een merk zich herkenbaar moet uiten (familiarity in bijv. webshop of bewegwijzering) en wanneer het moet verrassen (surprise in bijv. events of commercials).

Interview met een van de meest opwindende ontwerpstudio’s van dit moment: DIA. Ze vergelijken hun typografisch werk met jazz: "Typographic practice, in my opinion, is like music theory. It’s not necessarily a creative thing – it comes down to mechanics, understanding negative space and proportions and that takes practice – that’s the equivalent of the scales."

Ik ben een absolute sucker voor alles wat Christoph Niemann maakt. Niet alleen z'n tekeningen zijn geweldig, ook de serieusheid waarmee hij praat over creativiteit is aanstekelijk.

Fin.

Zo, nu is 2018 echt passé.

Ook in 2019 schrijf ik weer elke twee weken over wat mij opvalt in branding, ui/ux en typografie. Leuk dat je aan boord bent!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.