• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #80 – Paar dingetjes over Web3 👁👄👁

Halfvet #80 – Paar dingetjes over Web3 👁👄👁

KICKOFF

Ik heb nooit over web3, crypto's en NFT's in Halfvet geschreven omdat het maar beperkt raakt aan het dagelijkse werk van een ontwerper. Maar ook omdat ik dacht: die hype waait wel over. Maar nee. Het lijkt alsof de corona-crisis de movement een paar extra kuub zuurstof heeft gegeven.

Nog een reden waarom ik er nooit over schreef: ik vind het leuker om positief te schrijven over dingen waar ik in geloof dan negatief te schrijven over dingen waar ik niet in geloof. Vandaag ga ik een uitzondering maken. Want ik maak me serieus zorgen.

Web3 (en alles wat daaronder wordt geschaard) heeft al een tijdje m'n interesse. Ontdekken waar nieuwe technologie toe in staat is, is altijd exciting. Maar hoe meer ik erover lees, hoe groter m'n afkeur van de richting waarin de techniek nu wordt geduwd.

Begin dit jaar stuitte ik op deze post van filosoof en technoloog Jürgen Geuter. In de long read (ook beschikbaar als audio) beschrijft hij wat Web3 inhoudt en welke maatschappelijke gevolgen decentralisatie heeft. In het eerste deel legt hij de termen en de technologie uit; in het tweede deel komt zijn persoonlijke mening meer naar voren. Ik vond het zeer helder geschreven en het geeft een goed beeld van de schaduwkanten van Web3.

Maar wat zijn dan die Grote Bezwaren die je hebt? Glad you asked. Zonder te veel uit te wijden (je moet het hele artikel maar lezen) zijn dit de belangrijkste kritiekpunten van Jürgen die ik volledig onderschrijf:

Super inefficiënte techniek

In Web3 is alles een token en die dingen staan op de blockchain, die almaar uitdijt. De techniek waarmee blockchain-gebaseerde systemen zijn gebouwd is echter behoorlijk inefficiënt. Dat merken gebruikers nu al; laat staan als de hele wereld ermee gaat werken. Ethereum has the computational power of an old Apple II box. It can do about 30 transactions a second. That is ridiculously low. The VISA network to process credit cards can do up to 24000 transactions a second (they currently do about 1740 a second). Try that number on for size.

–––––

Geen ruimte voor interpretatie; code is law

Om zo efficient en voorspelbaar mogelijk te zijn, wordt het menselijke aspect in besluitvorming geëlimineerd. Er is geen ruimte voor interpretatie, alles is van tevoren vastgelegd in code. Maar technologieën zonder sociale component (in welke vorm dan ook) vind ik per definitie ongeschikt. In Web3 there is no room for “politics” as in spaces where people debate something and try to find a decision. Instead structures are set up in ways that remove that human element by codifying what a structure does in its smart contract.

–––––

Geen financiële bescherming

Helaas worden credit cards wel eens gestolen, zijn mensen slachtoffer van phishing, of besmetten virussen PC's. Gelukkig zijn er dan instanties om dingen te herstellen. Bij blockchain-gebaseerde systemen zijn die er niet. Want er is geen undo. If one virus can wipe out all your assets with no way to correct that mistake, that’s not a world we should ever want. [...] Transparency is just as hollow: What use is seeing that your tokens got stolen when you can’t do anything to get them back? Transparency without power to act is just cruelty.

–––––

Decentralisatie is een fetisj

Decentralisatie is een fundamenteel onderdeel van Web3. Afgezien van of je het zou moeten willen, hoe realistisch is het om te denken dat wereldwijde systemen volledig decentraal kunnen functioneren? The Web isn’t centralized because the technology is, our current web is also technologically capable to run decentralized. But the economics and social structures work for centralization. And they will with a Web3. Their whole stack right now is already very centralized. There are only a few exchanges to buy and sell tokens, there are only very few NFT markets. Web3 hardly exists but it’s already centralized.

–––––

NFT's hebben geen enkele juridische basis

NFT's zijn certificaten, geen eigendomsbewijzen. Ze hebben geen enkele juridische basis in de echte wereld. De meeste NFT's zijn niet eens onderdeel van de blockchain; de blockchain linkt naar een website met de NFT. Maar wat als die website wordt aangepast? Of als er vanuit verschillende blockchains naar wordt verwezen? There are a whole bunch of competing blockchains and NFT contracts that all claim ownership to the same object. I can just create an NFT that points to “your” monkey and claim to own it. Why should your NFT be better than mine? 

–––––

Het vreeeeeeet energie

Op dit moment gebruikt Ethereum jaarlijks evenveel energie als heel Nederland bij elkaar. Ook de enorme hoeveelheid e-waste die gepaard gaat met mining based technology is een serieus probleem dat we niet zomaar kunnen wegwimpelen. The blockchain and Web3 crowd talks big about human rights. But the right to a habitable planet with breathable air and no floods or droughts drowning and starving the poorest people on the planet is also a human right that is fundamentally opposed to using blockchains.

–––––

Niet apolitiek maar antipolitiek

Als alleen de code regeert en er geen plek is voor discussie, hoe worden minderheden of machtelozen dan gehoord? Het Web3-gedachtegoed is zeer libertarisch. Het staat niet kritisch tegenover de overheid, het wil de overheid het liefst afschaffen. Politics is about struggles. About people having different interests and fighting for them and often against their political opponents. Web3 doesn’t want to “stay out of it”, it wants it to stop. The world as organized by the smart contracts those with resources and skills deploy and you might be allowed to use.

–––––

Natuurlijk zijn er ook zinvolle toepassingen van blockchain-technologie denkbaar en ik begrijp de bezwaren tegen het huidige geldsysteem of de manier waarop Big Tech opereert. Maar laten we een suboptimaal systeem niet vervangen door een verwoestend systeem. 🙏

Ben je het totaal niet met me eens? Please laat het me weten, ik sta oprecht open voor tegenargumenten!

Maar lees vooral de hele blogpost van Jürgen. Of luister 13 minuten naar de audioversie.

READING LIST

Eens in de zoveel tijd komt de discussie langs over de rol van ontwerpers in een wereld van website builders en design templates. Deze post definieert de rollen waarmee ontwerpers zich kunnen blijven onderscheiden:

  • Designer as systems architect

  • Designer as product manager

  • Designer as user advocate

De laatste tijd duikt Garamond Condensed veel op in advertising. Natuurlijk een directe verwijzing naar de iconische ads van Apple en New Balance in de jaren '80. Heerlijk, die stugge, licht pedante, editorial vibe 😎

Mijn Bravoure-collega's Kim en Jochem vertellen over wat de Paradiso-website bijzonder maakt en waarom 'ie na een paar jaar nog steeds zo lekker rolt.

De ontwerpers bij Spotify delen vaak hun proces en waar ze tegenaan lopen. Deze gaat over het opfrissen van hun iconen. En ook nu weer leerzaam :)

IN JE FACE

Wuuuuuuuuuuut?!

Onlangs is er een nieuwe standaard gelanceerd voor color fonts – het is nu mogelijk om gradients en transparantie op te nemen in lettertypes. En wanneer zo'n nieuwe type-techniek beschikbaar is, is Underware er als de kippen bij om het toe te passen in een nieuw lettertype. Check out Plakato Color 🤯

Materialized logo

Ontwerper Liviu Avasiloiei maakt 3d-geprinte versies van de logo's die hij voor verschillende opdrachtgevers ontwierp. Tof om te zien wat zo'n extra dimensie doet.

MUST: MIRTE VAN KOOTEN

Mirte is Halfvetter en (textiel)ontwerper bij Studio Mirte.

Webshop met veel designer swag:

Naast dat Rrrrrres mooie producten heeft, is hun webshop ook mooi vormgegeven. De typografie en kleuren zijn vet, maar het tofste vind ik de weergave van de productlijst per materiaalcategorie, waar de foto's gedraaid en met veel witruimte op de pagina zijn geplaatst.

Productiviteitstip die mij echt heeft geholpen:

Elke dag verplicht iets ontwerpen. Zo doe ik om het jaar een ‘100 poster project’, waar ik elke dag een poster maak voor 100 dagen achter elkaar. Het zorgt ervoor dat ik kan experimenteren, ideeën kort kan uitwerken of mijn dag kan verwerken doormiddel van een ontwerp. Het is echt niet elke dag een goed ontwerp, maar zorgt er wel voor dat ik veel werk produceer en een database aan ontwerp-opties opbouw waar ik later naar terug kan refereren.

Podcast die ik net heb ontdekt:

Sinds ik begin september officieel full-time aan de slag ben gegaan als zelfstandige luister ik veel naar StartUp Creative. In de podcast wordt gesproken met verschillende ondernemers en er worden allerlei aspecten van het werken als zelfstandige behandeld.

FIVE QUESTIONS

5.A.Q.

Marten Kuipers (ontwerper bij Dept) is een leuke Insta-serie begonnen: Five Questions. De naam verklapt het format al een piepklein beetje ;) het draait om vijf vragen die hij stelt aan uiteenlopende ontwerpers. Om inzicht te krijgen in hun werkroutine, inspiratie en learnings.

Marten heeft oa. Brian Collins, Tobias van Schneider en Timo Kuilder weten te strikken, en ik ben vereerd dat ik de komende week ook in dit rijtje mag staan. 🙏

TOOLS

Vanta

  • Fable is een web-based motion design platform, waar je makkelijk samen aan (micro)animatie werkt.

  • Hypershoot (vernieuwd) is de Pinterest voor websites.

  • Edit Photo is een gratis photo editor in de browser.

  • Framer Sites luidt de volgende generatie UI design tools in: meer op basis van presets en templates en direct te publiceren zonder te hoeven developen.🔥

  • Free For Dev zijn een sloot aan handige, gratis tools die devs van pas komen.

  • Automator automatiseert Figma handelingen.

  • Vanta.js zijn geanimeerde, 3d website backgrounds die je kunt customizen en exporteren naar code.

All caught up.

Maarten Essenburg heeft vorig jaar Kamp Vuur opgericht, een collectief dat workshops en trainingen voor teams verzorgt. Hij is gefascineerd door het creatieve proces, persoonlijke groei en de verhalen die daarover te vertellen zijn. Die verhalen is hij gaan opnemen en zijn nu te beluisteren in de podcast Dit leer je niet op school. Eind vorig jaar mocht ik aan z'n keuken/podcast-tafel aanschuiven. Dat werd een leuk gesprek over mijn fascinaties, mijn jeugd en over Halfvet. Kun je eindelijk m'n zachte g eens horen ;-)

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.