• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #78 – 2021 Wrapped

Halfvet #78 – 2021 Wrapped

LET'S WRAP IT UP

2021 is net niet helemaal geworden zoals we een jaar geleden hadden gehoopt, maar daar had Halfvet gelukkig weinig last van. Zo'n 365 linkjes heb ik afgelopen jaar met jou gedeeld, voor elke dag één :) Uit die berg heb ik de 60 meest memorabele items verzameld en per vijf verdeeld over de onderdelen zoals je die kent uit Halfvet. Veel leesplezier!

🏆 READING LIST

Hear hear! We zijn op een punt gekomen dat minimalistisch design op een dood spoor zit: functioneel, veilig, bloedeloos, saai. Het vertoont trekjes van de nadagen van het Modernisme (en je weet hoe dat is afgelopen 😏). A friend once told me that depression isn’t feeling negative things; it’s feeling nothing at all. If that’s true, we shouldn’t be surprised that minimalism is the aesthetic of our age of depression.

Wie aan responsive webdesign denkt, ziet media queries die layouts per viewport beschrijven. Maar deze betekenis van responsiveness zal binnenkort achterhaald zijn. Inmiddels zijn andere dynamische aspecten minstens zo belangrijk geworden, zoals user preferences, CSS-containers en form factors.

Interessante long read van Donnie D'Amato waarin ‘ie betoogt dat UI-layout-grids een reliek uit het verleden zijn en vandaag de dag alleen maar in de weg zitten. Het positioneren van elementen in UI’s moet op basis van hun relatie tot andere elementen, of breakpoints, of user settings. Niet op basis van een arbitrair grid. Helemaal mee eens 👏

Er zijn veel blogposts te vinden over hoe je werk aan opdrachtgevers presenteert en hoe je een goeie keynote opbouwt. Maar als je één artikel wil lezen, laat het dan deze zijn.

Sidney Alcantara zet een aantal heel interessante UI-ontwikkelingen op een rij. Een eye opener vond ik de observatie dat icons steeds vaker outline zijn en daardoor in feite een glyph – die dezelfde visuele stijl kan meekrijgen als het lettertype dat ermee wordt gecombineerd.

🏆 KLEUR TIPS

  • Gradient Generator genereert zuivere gradients dus zonder modderige delen. Ze zijn te exporteren als CSS of SVG file die je in Figma, Sketch of XD sleept.

  • How to Not Suck at Color bespreekt vijf kleurtheorieën die je meteen kunt toepassen in je werk.

  • Accessible Palette is een tool om makkelijk accessible kleurpaletten mee te maken.

  • Advanced Perceptual Contrast Algorithm - zo heet de nieuwe methode waarop de nieuwe WCAG-richtlijnen zijn gebaseerd. Kleurwaarneming door het menselijk oog wordt dan het uitgangspunt, ipv een theoretische rekenmethode.

  • System Color Picker is mijn nieuwe color picker tool voor in de menu bar. Simpel en snel kleuren prikken, dat wil je.

🏆 IN JE FACE

Zach Lieberman ontwierp het artwork voor een artikel in The New York Times Magazine over gezichtsherkenning en Clearview AI. Waanzinnig mooi eenvoudig sterk.

Ik ben een absolute sucker voor datavisualisaties die met eenvoudige middelen een maximaal inzicht brengen. Wealth, Shown to Scale is er zo een. Het visualiseert het vermogen van Jeff Bezos – de rijkste persoon op aarde – door pixels te stapelen. Eén pixel is $1.000. Het gemiddelde inkomen van een Amerikaans gezin komt neer op 68 pixels. Een miljonair bezit een blokje van 1.000 pixels. Een miljardair is duizend keer groter. En het vermogen van 185 miljard Dollar van ons Jeffke? Check de website en blijf scrollen!

Op Global Accessibility Awareness Day kondigde Apple een hele reeks nieuwe accessibility features aan. Eén daarvan is wel heel vet: AssistiveTouch. Voor gebruikers die (tijdelijk) maar één arm kunnen gebruiken, wordt het mogelijk om hun Apple Watch te bedienen zonder ‘m aan te raken. De sensoren in het device detecteren spier– en peesbewegingen waardoor je door middel van hand– en polsbewegingen door de interface kunt navigeren. Je Apple Watch gebruiken als game controller zal niet lang meer duren 😃

De pictogrammen voor de verschillende sporten van de afgelopen Olympische Spelen in Tokyo zijn een meesterwerk. Ontwerper Masaaki Hiromura en z'n team hebben voor deze Spelen 73 sporten gevisualiseerd. Het gaafst vond ik de presentatie van de pictogrammen tijdens de openingceremonie. Acteurs beeldden ze allemaal uit, helemaal in Japanse real live action comic style. Waaaaaw.

Universal Everything heeft Infinity gelanceerd: een film die nonstop speelt, geen einde heeft en iedere keer anders is als je ‘m bekijkt. Het toont een parade van random gegenereerde figuren, born from code. Waanzinnig mooi.

🏆 TYPE STUFF

  • Het getal voor font-size is eigenlijk totaal nutteloos. Als je een tekst een grootte van 22px geeft, komt die 22px nergens terug in het design; niets heeft een hoogte of breedte van 22px. Ook bij line-height speelt dit. Waarom werken we nog met deze crap?! 😖

  • FontBrief geeft het font dat het best past bij je brand personality.

  • Leuk om te lezen hoe FiftyTwo het juiste lettertype vond voor hun nieuws-website. Deze case study staat vol tips over waar je op moet letten.

  • Font Interceptor ript fonts van websites. Voer url in en hopla je kunt alle gevonden lettertypes downloaden. Use responsively!

  • Doppler is een type scale tool inclusief optie voor line-height.

🏆 AGENCY LIFE

De rationale achter het gebrek aan inspiratie. Voor creativiteit zijn stimuli nodig en die vind je doorgaans meer buitenshuis dan binnen. Ik merk het zelf heel sterk tijdens deze lockdown, de behoefte aan externe prikkels.

Een optimaal ontwerpteam bestaat uit de juiste mix van karakters. Welke typen ontwerpers mogen niet ontbreken? Heel herkenbaar 😊

Openhartig en interessant kijkje in de overwegingen van Peter Cho die nadenkt over de next step in z'n carrière. Met praktische tips om te achterhalen waar je kracht ligt.

Het OMNI Institute had een te homogeen team, maar het lukten ze niet om sollicitanten met diverse culturele achtergronden aan te trekken. Totdat ze drie dingen veranderden in hun aannamebeleid. Opeens lukte het wel. Lees en leer!

Met Remote Hiring heeft Homerun het laatste deel toegevoegd aan hun serie guides over hoe je als bedrijf werknemers aantrekt en vasthoudt. Zeer waardevolle insights!

🏆 IDENTITIES

Ik hou van visual identities waarvan de verschillende onderdelen als een puzzel in elkaar vallen. Zoals in de sterke restyling van het Britse CCC (Climate Change Committee). Ontwerp: TEMPLO.

Collins ontwierp een heerlijke visual identity voor The San Francisco Symphony. De eerste viool wordt gespeeld door de variable font typografie die samen met DINAMO is ontwikkeld. In dit soort toepassingen kunnen variable fonts echt shinen. Kijk maar.

Het Echte Werk ontwikkelde een jaloersmakende visual identity voor kinderwinkel Le Fanfare. De typografie bestaat uit de Beastly van Oh No Type en details uit de letters worden gebruikt als grafische elementen en voor vrolijke characters. Wat een feest 🤩

Wieden+Kennedy Amsterdam heeft Huis Marseille in het nieuw gestoken en het ziet er heel fijn uit. Het logo is gebaseerd op de prachtige gevelbelettering (raar dat dat niet eerder is gedaan in de identity) en is er ook als monogram dat linkt naar het frame in fotografie. Ook de rest van de identity is classic, contemporary en crisp. 👌

Wat een slimme, mooie en herkenbare visual identity heeft Dn&co ontwikkeld voor wetenschapsinstituut Harwell. Alles lijkt te kloppen.

🏆 PODCASTS

  • Episode 23 van Opgemerkt gaat over het onderzoek dat Les Binet en Peter Field deden naar de relatie tussen verkoopactivering en merkopbouw. Het blijkt dat marketeers in COVID-time een reflex hebben om voor short term sales activation te kiezen in plaats van long term brand building. Dat lijkt voor de korte termijn te werken, maar op lange termijn zijn de nadelen groter dan de voordelen.

  • Roel Stavorinus is een podcast begonnen waarin ‘ie met ontwerpers praat over de zakelijke kant van de ontwerppraktijk. De eerste paar afleveringen staan online. Ben benieuwd!

  • Het nieuwe seizoen van Wireframe – Adobe’s podcast over design – is begonnen. De eerste is meteen raak met een discussie over de voor- en nadelen van de huidige nostalgia-trend. Met oa. (you guessed it) de Burger King branding.

  • In 1984 schreef sociaal psycholoog Robert Cialdini de classic Influence. Hierin beschreef hij zes universal principles of persuasion, oftewel: waarom zeggen mensen JA tegen dingen? Onlangs bracht hij een herziene versie van z'n boek uit, met één nieuwe principle :) In deze aflevering van Freakonomics bespreekt hij ze een voor een. Wat een influencer!

  • Het fenomeen kende ik wel, maar toch interessant om in deze aflevering van 99% Invisible alle details te horen over hoe slecht analoge fotografie kon omgaan met donkere huidskleuren. En hoe lang het heeft moeten duren voordat het werd gefixt.

🏆 FRESH FONTS

Garton (Colophon Foundry)

Salter (Sharp Type)

GT Ultra (Grilli Type)

Graf (Typeverything)

Compact (Kyiv Type Foundry)

🏆 INSPIRATIE BOOSTERS

  • Anything is je eigen, persoonlijke zoekmachine voor beelden. Je voert interessante beeldbronnen in (websites, Instagram-pages, Are.na-accounts, rss-feeds, anything) en alle beelden die daar verschijnen worden automatisch gescraped en toegevoegd aan jouw Anything. Bovendien worden de beelden met machine learning geanalyseerd en van tags voorzien. Vervolgens kun je je archief doorzoeken op die tags. Zo heb je je eigen Google Image Search, maar met alleen bronnen die jij tof vindt.

  • Branding Style Guides verzamelt brand style guides van over de hele wereld. Ook uit NL.

  • Godly is your daily dose of the most godlike design inspiration.

  • 30 ways to name a brand is het ideale spiekbriefje met verschillende strategieën om tot een merknaam te komen.

  • The Brand Identity heeft zichzelf in het nieuw gestoken en past nu nog beter bij wie ze zijn: het one-stop inspiratieplatform voor alles graphic design. Denk cases, interviews en producten. Het jonge broertje van It’s Nice That dus 🙂

🏆 TUTORIALS

It’s Nice That heeft samen met Apple een aantal interessante, gratis guides online gezet. Over AR, typografie, collage en fotografie.

Erik D. Kennedy deelt zijn 11 belangrijkste tips voor het ontwerpen van signup en login forms.

Adrien Coquet is een Franse icon designer en doet zijn proces uit de doeken. Heel leerzaam voor iedereen die de basics goed wil beheersen.

CSS-tutorial om met noise grainy gradients te maken. Vet 🤩

De auto-layout functie in Figma is handig, vooral bij cards. Deze tutorial legt stap-voor-stap uit hoe je het opzet.

🏆 TYPE VIDEO'S

Oliver Schöndorfer maakt leuke, korte filmpjes over typografie op zijn Youtube-channel Pimp My Type. Zoals deze checklist voor wanneer je een lettertype kiest.

In de films van Wes Anderson speelt één lettertype altijd de hoofdrol: Futura. De allcaps toepassingen geven de films enorm veel sfeer en gevoel. Linus Boman onderzocht hoe de lovestory van Wes Anderson en Futura is ontstaan. Check ook deel 2 met meer recente films, waarin Anderson steeds vaker afwijkt van Futura.

Ons Latijnse schrift bestaat uit een handje vol tekens waarmee we oneindig veel woorden kunnen maken. Het Chinese schrift bestaat uit tienduizenden tekens die ieder voor een woord staan. Hoe is het China gelukt om in een paar decennia tijd het Westerse, QWERTY-toetsenbord te masteren en er Chinees mee te typen?

Linus Boman maakt aan de lopende band interessante bespiegelingen over popular type. Deze video geeft een historisch overzicht van de typografie waarmee Amerikaanse comedy clubs adverteerden, vanaf de jaren ‘60 tot nu. Mooi om te zien hoe elk tijdperk z'n visuele stempel drukte.

Ulrike Rausch is de ontwerper van misschien wel het beste script-lettertype ooit gemaakt: LiebeHeide. In haar werk combineert ze handwriting fonts, variable fonts en color fonts. In deze Beyond Tellerrand-talk vertelt ze enthousiast over hoe ze met nieuwe type-technieken experimenteert.

🏆 TOOLS

  • Blobmixer maakt customizable 3d blobs.

  • Generated Photos (de stockphoto-website met AI-gegenereerde portretfoto’s) heeft een tool gelanceerd waarmee je de gezichten kunt aanpassen. Beetje meer lachen, hoofd wat draaien, huidskleur wat donkerder… no problem.

  • Loops zijn loopjes van animated 3d shapes.

  • Atropos is een gratis, open-source JavaScript library om touch-friendly 3D parallax hover effects mee te maken.

  • Shadow Palette Generator maakt écht mooie UI-shadows. En geeft je de CSS er gratis bij.

Heb een heerlijk nieuw jaar🥂

En leuk om je hier over twee weken weer te zien!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.