• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #77 – Meest geklikt in 2021

Halfvet #77 – Meest geklikt in 2021

KICKOFF

Het is die tijd van het jaar. Rewinds, wrapped's, terugblikken en overzichten – iedereen haalt het jaar door de zeef om te kijken welke klompjes goud er overblijven. Ook ik.

Verderop in deze Halfvet verklapt Thomas Dahm wat hij de beste design talks van 2021 vond en in de volgende Halfvet deel ik mijn jaaroverzicht. Maar eerst ben jij aan de beurt. Want welke items in Halfvet zijn het afgelopen jaar het meest door jullie aangeklikt? Zie hier: de popular vote Top 10 🏆

Lekker gezwollen tekst, maar misschien heeft ‘ie een punt: Apple heeft in het verleden vaker baanbrekende UI’s gelanceerd (die altijd een tandem vormden tussen hardware en interface) en werkt nu aan de volgende revolutie.

City Roads laat van steden alleen de straten zien. De prachtige kaarten zijn te downloaden als vector-file.

De nieuwe Burger King branding is een doorontwikkeling van de originele stijl uit eind jaren ‘60. Mooi gedaan, het raakt echt de visuele essentie van het merk. En de brand icon (een B, K en hamburger in één) is briljant.

Een optimaal ontwerpteam bestaat uit de juiste mix van karakters. Welke typen ontwerpers mogen niet ontbreken? Heel herkenbaar 😊

Voor een niet-copywriter zoals ik die wel soms merknamen bedenkt, is dit het ideale spiekbriefje met verschillende strategieën om tot een merknaam te komen.

Wat verdienen ontwerpers in verschillende Europese steden (waaronder Amsterdam) gemiddeld? Kijk en vergelijk 👀

Anything is je eigen, persoonlijke zoekmachine voor beelden. Je voert interessante beeldbronnen in (websites, Instagram-pages, Are.na-accounts, rss-feeds, anything) en alle beelden die daar verschijnen worden automatisch gescraped en toegevoegd aan jouw Anything. Bovendien worden de beelden met machine learning geanalyseerd en van tags voorzien. Vervolgens kun je je archief doorzoeken op die tags. Zo heb je je eigen Google Image Search, maar met alleen bronnen die jij tof vindt.

In gradients zijn de begin- en eindkleuren vaak vol en helder, maar kan het middenstuk nogal grijzig uitpakken. Dat komt omdat een ‘normale’ gradient in het kleurenwiel twee kleuren met elkaar verbindt door er een rechte lijn tussen te trekken. Deze lijn gaat over het midden van het kleurenwiel, waar de kleuren flets zijn. De rijke, verzadigde kleuren zitten aan de randen van het wiel. De oplossing: trek geen rechte lijn, maar buig ‘m langs de randen.

Probleempje is wel dat de meeste ontwerp-tools alleen ‘rechte’ gradients kunnen maken. Erik D. Kennedy bouwde zelf een Gradient Generator die wél ‘kromme’ gradients kan maken. Met de tool genereer je verschillende type gradients (linear, radial, conic), eventueel in een hoek of met easing. Het resultaat kun je exporteren als CSS of SVG file (die je in Figma, Sketch of XD sleept).

Vincent de Boer is vaste ontwerper van de Londense jazzformatie Ill Considered en creëerde het artwork van alle 12 albums die de Britse band tot nu toe uitbracht. In hun meest recente samenwerking werd het proces omgekeerd: in plaats dat Vincent visuals maakte op basis van de muziek, improviseerden de muziekanten op een werk van Vincent.

Dat werk is The Stroke, een dikke zes minuten durende animatie waar hij twee jaar aan werkte. Het bestaat uit 4056 frames, allemaal handgemaakte tekeningen, die samen een landschap vormen waar je doorheen reist. Een epische ode aan de dry stroke, waar elke haar z'n eigen spoor trekt. Ongelooflijk mooi. Ga het zien en horen!

Ik ben een absolute sucker voor datavisualisaties die met eenvoudige middelen een maximaal inzicht brengen. Wealth, Shown to Scale is er zo een. De website bestaat al een jaar, maar zag ‘m laatst voor het eerst. M'n bek viel open.

Het visualiseert het vermogen van Jeff Bezos – de rijkste persoon op aarde – door pixels te stapelen. Eén pixel is $1.000. Het gemiddelde inkomen van een Amerikaans gezin komt neer op 68 pixels. Een miljonair bezit een blokje van 1.000 pixels. Een miljardair is duizend keer groter. En het vermogen van 185 miljard Dollar van ons Jeffke? Check de website en blijf scrollen!

READING LIST

Elk jaar weer een genot om The State of UX van UX Collective te lezen. Geen oppervlakkige trendlijstjes maar een goed doordachte bespiegeling op de design wereld anno nu.

De meest gebruikte emoji's wereldwijd dit jaar? Dat zijn 😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊. Maar er zijn nog zoveel meer statistieken om in te grasduinen!

De WCAG-richtlijnen worden binnenkort vernieuwd. Er wordt eindelijk overgestapt op een Advanced Perceptual Contrast Algorithm. Die neemt kleurwaarneming door het menselijk oog als uitgangspunt ipv een theoretische rekenmethode. Wel zo handig als het om visuele richtlijnen gaat 😏

Sidney Alcantara zet een aantal heel interessante UI-ontwikkelingen op een rij. Een eye opener vond ik de observatie dat icons steeds vaker outline zijn en daardoor in feite een glyph – die dezelfde visuele stijl kan meekrijgen als het lettertype dat ermee wordt gecombineerd.

Welke tools worden wereldwijd het meest gebruikt door ontwerpers?

Google heeft een platform gelanceerd met allerlei guides over typografie. Eigenlijk één grote gratis cursus typografie voor beginners 💪

Mocht je bezig zijn met het responsive design van een dashboard in Figma, doe jezelf een lol en check deze vijf tips.

IN JE FACE

Oftewel #696AAD

Daar is 'ie dan: de kleur van 2022, gedropt door de zelfbenoemde kleurkoning, Pantone. Beetje vale versie van Halfvet-paars ;)

Keihandig zo'n overzicht

Hoe groot zijn emoji's eigenlijk ten opzichte van elkaar? Deze geweldige infographic toont alle emoji's op schaal, van 🦟 tot 🌞

MUST: JAN HENKES

Jan is Halfvetter en oprichter/lead developer bij Jannes & Mannes

No-code tool die me veel tijd heeft bespaard:

N8N is een open-source-versie van Zapier waar je echt alles mee kunt automaten. Hiervoor programmeerde ik zelf veel scriptjes om dingen te automatiseren, maar dat is met N8N niet meer nodig.

Museum dat nog weinig mensen kennen:

Veel mensen kennen Panorama Mesdag, maar het museum De Mesdag Collectie is iets minder bekend. Ik hou erg van de Haagse School, specifiek de buiten geschilderde werken.

Les die de corona-pandemie me heeft geleerd:

Je kunt alles digitaliseren, automatiseren en efficiënter maken, maar de corona-pandemie maakte weer extra duidelijk dat het leven zich afspeelt tussen mensen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig uit de mond van een programmeur, maar online is maar een aanvulling op je leven, geen vervanging ervan.

DE BESTE TALKS VAN 2021

In de vorige Halfvet deelde ik een paar design talks die ik de afgelopen tijd de moeite waard vond. Maar wat zijn nou de beste talks van heel 2021? Die vraag kan maar één persoon beantwoorden: Thomas Dahm.

Al meer dan zes jaar verzamelt hij the best design-driven conferences around the world op Neon Moiré. Speciaal voor Halfvet heeft hij de vijf talks die het afgelopen jaar de meeste indruk op hem hebben gemaakt, op een rij gezet. Super sympathiek Thomas👌

Thomas: Pablo Stanley is een fantastische ontwerper/illustrator. Hij heeft een unieke stijl van vertellen, met veel energie en drama. In deze sessie kun je een glimp opvangen van hoe Pablo ego en apathie probeert te overwinnen en wat hij onderweg heeft geleerd. Dit alles na aanleiding van een verhelderend gesprek met zijn moeder. De hele presentatie is door Stanley geïllustreerd en geanimeerd.

Thomas: Presentatie met Q&A over Ruben Pater’s nieuwe boek CAPS LOCK. Dit is de meest recente en beste presentatie die ik heb gezien na aanleiding van het boek, dat ingaat op hoe kapitalisme greep kreeg op grafisch ontwerp en hoe eraan te ontsnappen. Het boek is ook een aanrader!

Thomas: Dit is de hoogst geproduceerde pre-recorded presentatie die ik heb gezien, het afgelopen jaar. Niets in deze presentatie is aan het toeval overgelaten. Met een dynamische mix van graphics, diagrammen en head shots vertelt Chris Do zijn verhaal over hoe hij van grafisch ontwerpen / motion design en alles daartussenin naar YouTube gaat om aan miljoenen les te geven. Ook vertelt hij hoe je obstakels kunt overwinnen en ze in je voordeel kunt gebruiken.

Thomas: Valerie Fuchs is beter bekend als Madam Robot, werkt bij WeTransfer, leidt Cafe Robot (de eerste “non-awkward Computer Club”), geeft workshops in creative coding en runt de Female Freelance Developers website. In deze goed gestructureerde presentatie neemt Valerie je mee in haar verhaal om Full Stack Dev te worden en alle awkward moments om te zetten naar positieve ervaringen voor haarzelf en de grotere creative gemeenschap, met humor en zelfspot.

Thomas: Brian Moore is een creative director/technologist die ik heb ontdekt op TikTok. Of beter gezegd: hij verscheen in mijn 'for you page' met zijn Zoomout trekkoord video. In deze Tedx-presentatie vertelt hij hoe zijn rare, leuke en innovatieve technische projecten vreugde kunnen brengen in gewone dagelijkse situaties.

TOOLS

Alle andere stock photo websites moeten dood

  • System Color Picker is mijn nieuwe color picker tool voor in de menu bar. Simpel en snel kleuren prikken, dat wil je.

  • Visual Journal showcase't de beste branding projecten, gecureerd door art director Alessandro Scarpellini.

  • Death to Stock zijn stock photos die niet zuigen. Op abonnement-basis.

All caught up.

Zo. Het werd een iets dikkere editie dan normaal. Ga ik geen gewoonte van maken :) Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.