• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #75 – Klimaatvlaggen

Halfvet #75 – Klimaatvlaggen

KICKOFF

The Blue Dot Flag

De vlag hierboven is The Blue Dot Flag en ik zag 'm vorig weekend voor het eerst toen ik de klimaatmars liep. Bij de klimaatmars in 2019 brak het extinction-symbol door naar de massa (zie Halfvet #18); wie weet gaat dat nu gebeuren met de aardvlag.

Ik ben een enorme sucker voor vlaggen. De eenvoud in vorm, de symboliek, het fysieke karakter – vlaggen zijn altijd vet. Het idee voor The Blue Dot Flag komt van Tijs Bonekamp, oprichter van ontwerpbureau Ape to Zebra (en Halfvetter :) Een dik jaar geleden ontwierp hij de vlag, speciaal voor onze planeet. Ik kwam in contact met Tijs en hij vertelde:

Het doel van de vlag is eigenlijk heel simpel: mensen bewust maken van het feit dat er maar één blauw stipje is waar we het met z’n allen mee zullen moeten doen. Hopelijk leidt dat tot een soort ‘aarde eerst’-houding; dat je je bewust best van de impact van je handelen op de gezondheid van de aarde. Daarnaast denk ik dat het ook als een soort houvast kan werken: een symbool van hoop en een gevoel van saamhorigheid, ipv vingerwijzen en verdeling in de maatschappij. De klimaatmars van vorige week sterkt ons in ieder geval in die gedachte. Enorm veel reacties van omstanders!

Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van z'n vlag in deze blogpost.

De afgelopen klimaatmars (foto's: Alex Clay / Fiene de Blaey / Blue Dot Flag)

Maar er was nog een geweldige nieuwe vlag aanwezig: deze alternatieve vlag voor Nederland:

Herkent u de vlaggendrager?

Ook zo'n retesterk ontwerp! Erik Stronks poste er een foto van op Twitter, maar verder heb ik niets kunnen vinden over de maker van de vlag. Weet jij meer? Let me know!

READING LIST

Hun report van vorig jaar vond ik matig, maar dit jaar weer veel interessante insights. En 👏prach👏tig👏 ontworpen.

De auto-layout functie in Figma is handig, vooral bij cards. Deze tutorial legt stap-voor-stap uit hoe je het opzet.

Interessant om te zien dat een gerespecteerd onderzoeksinstituut als de Nielsen Norman Group de gulden snede zeer serieus neemt. Ik heb altijd begrepen dat het een mythe is, ontstaan door onze menselijke neiging om overal patronen in te zien (check deze post!). Zou het dan tóch? 🧐

Een paar interessante ontwikkelingen (Mini-sites of delight, Fewer images in heroes, Linework), maar de meeste trends heb ik in eerdere jaren ook al voorbij zien komen. Tja, dat krijg je als je precies op 22 wil uitkomen...

Ik voel me al jaren schuldig dat ik in pixels ontwerp en niet in rem. Maar ontwerp-tools maken het ons ook niet gemakkelijk; waarom ondersteunen ze geen rem?

IN JE FACE

Het gouden decennium van de app icon

De Deense ontwerper Michael Flarup is helemaal weg van app icons en besloot er een boek over te maken. The App Icon Book geeft een overzicht van 15 jaar app icon design en is te backen op Kickstarter.

🤩

Het werk van Panama Papers.Office heeft een fijne analoge vibe. It's Nice That schreef over het Parijse duo en laat veel moois zien.

MUST: LOTTE BIJLSMA

Lotte is Halfvetter en een doorgaans vrolijke Digital Product Designer met een passie voor kaas! 😄

Favoriete design quote:

Toen ik een tijd terug in Stockholm was, heb ik een sleutelhanger gekocht met daarop: Endast döda fiskar flyter met strömmen. Vrij vertaald betekent dit dat alleen dode vissen meegaan met de stroom. Voor mij is dit een soort van reminder dat je als (digital) designer altijd kritisch moet blijven nadenken en niet zomaar mag meegaan in een verhaal.

Handige design hack:

Ik heb net ontdekt dat je connectors & sticky notes kan kopiëren van Figjam naar Figma. De connectors kan je vastmaken aan je elementen in Figma, dus als je ze verschuift blijven ze plakken. Echt zó handig!

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Itereer op je designs en gooi niks weg. Door wat langer stil te staan bij de mogelijke oplossingen ga je automatisch vergelijken & nadenken over waarom de ene oplossing beter is dan de andere. Op deze manier krijg je ook de kans om te groeien in het verdedigen van je designs. Double win!

WATCH & HEAR

Femke van Schoonhoven emigreerde een paar jaar geleden naar Canada, waar ze als product designer werkt. Haar Youtube-kanaal staat vol tutorials en andere design talks, zoals deze handige.

Voor iedereen die de afgelopen 5 jaar onder een steen heeft ontworpen, legt Bianca Berning piekfijn uit wat variable fonts zijn en waarom het momenteel de default is.

Het fenomeen kende ik wel, maar toch interessant om in deze podcast alle details te horen over hoe slecht analoge fotografie kon omgaan met donkere huidskleuren. En hoe lang het heeft moeten duren voordat het werd gefixt.

Vanavond houdt Oliver Schöndorfer z'n eerste Pimp my Type live stream. Tune in voor een typografische review van 10 designs.

All caught up.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.