• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #66 – Don't touch my touchscreen

Halfvet #66 – Don't touch my touchscreen

KICKOFF

Google's update van Material Design

Vrijwel gelijktijdig kondigden Google en Apple een interessante update van hun mobile OS aan. Later dit jaar zul je er pas echt mee kunnen werken, maar dit komt er aan:

Material You

In 2014 lanceerde Google Material Design, het design system voor Android. Het ontwerp voelt inmiddels wat stijf en flat en dus werd het tijd voor een update. Die heet Material You en draait helemaal om personalisatie.

Dynamic color

Naast de bubbly vormen, grote typografie en overvloedige animaties, speelt dynamic color een belangrijke rol in het nieuwe UI. Wanneer je je wallpaper wijzigt, analyseert Android de kleuren in de foto en maakt daar een kleurpalet van dat in het hele OS wordt gebruikt. Ook externe apps krijgen toegang tot jouw persoonlijke palet. En als je de kleuren beu bent, kies je een nieuwe wallpaper.

In het 'oude' Material Design werd schaduw gebruikt om onderscheid te maken tussen elementen; in Material You wordt dat met kleur gedaan. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt. Maar tof dat ze op deze manier AI en kleurtheorie combineren.

Wat er verder allemaal nieuw is aan Material You, legt het design team uit in deze keynote.

AssistiveTouch

Op Global Accessibility Awareness Day kondigde Apple een hele reeks nieuwe accessibility features aan. Eén daarvan is wel heel vet: AssistiveTouch.

Don't touch my touchscreen

Voor gebruikers die (tijdelijk) maar één arm kunnen gebruiken, wordt het mogelijk om hun Apple Watch te bedienen zonder 'm aan te raken. De sensoren in het device detecteren spier– en peesbewegingen waardoor je door middel van hand– en polsbewegingen door de interface kunt navigeren. Je Apple Watch gebruiken als game controller zal niet lang meer duren 😃

Rene Ritchie bespreekt alle accessibility updates van Apple.

READING LIST

Steeds meer bedrijven zetten emotion recognition AI in waarmee op basis van de gezichtsuitdrukking van de gebruiker bepaalde keuzes voor die gebruiker worden gemaakt. De Financial Times toont in deze geweldige, interactieve explainer de gevolgen.

Een tijdje terug kreeg Twitter veel kritiek op hun photo cropping algoritme; die was nogal... eh... biased. Goed dat ze serieus werk hebben gemaakt van een oplossing en tof dat ze hun lessen zo eerlijk delen.

Bij GRRR hebben we een uitgebreide checklist samengesteld van waar je als ui-designer op moet letten wanneer je je designs overdraagt aan een frontender. Dit artikel voegde er een paar nieuwe tips aan toe :)

In Nederland was de bijdrage van de CoronaMelder app aan het opsporen van besmettingen positief, maar bescheiden. Ook internationaal waren de corona-detectie-apps (waarvoor Apple en Google de technische basis legden) een kleiner succes dan gedacht. Why?

IN JE FACE

Koop this book

Een kookboek om op te vreten. Wat een vette fotografie, machtige kleuren en tongstrelende typografie 😍 Ontworpen door type designers Violaine et Jérémy.

Ik zie je in de Troll Gulf

Martin Vargic werkte bijna een jaar aan z'n Map of the Internet: een kaart met de meest bezochte websites, gegroepeerd per onderwerp. Veel China, obscure domeinen en een pornosite als populairste Nederlandse website.

Matt D. Smith legt de kracht van Figma's Interactive Components uit. Je kunt z'n Figma file downloaden om er zelf mee te oefenen.

MUST: THOMAS BYTTEBIER

Thomas is Digital Director bij Base Design (branding studio) en co-host van Opgemerkt podcast (over branding).

Must read

Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration – Dit boek van Ed Catmull, samen met Steve Jobs co-founder van Pixar, was een echte eye-opener voor mij. Het gaat over hoe je teams kan aansturen om fantastisch creatief werk te doen. Ik las het boek jaren geleden maar ik open het regelmatig nog eens opnieuw, vooral als ik met het team op een creatief dood spoor zit. De laatste pagina's geven een soort van samenvatting van het ganse verhaal, in inspirerende one-liners. Fantastisch.

Must see

Discussing Skateboarding with Filmmaker Werner Herzog – Er is zoveel dat ik hier kan plaatsen, maar ik koos uiteindelijk voor een kort interview met regisseur Werner Herzog. Het is zo mooi. Hij wordt geïnterviewd door een skatemagazine, maar heeft eigelijk op zich niets te maken met de skatescene. Het duurt maar een paar minuten maar zit vol met levenslessen. En de link met design is snel gemaakt. Accept trial and error. Accept failure. Keep going. Never give up. Do it for the joy of it. Denk anders. Fantastisch.

Must use

MyMind – Ik ben jaren op zoek geweest naar het juiste systeem en de juiste tool om inspiratie in te bewaren: video's, boeken, artikelen, foto's, screenshots... Ik heb echt van alles geprobeerd maar blijf nu toch al een tijdje heel tevreden vasthouden aan MyMind. Het idee is dat de app op zich zoveel mogelijk verdwijnt. Je hoeft niets te taggen of in mapjes te bewaren, alles gebeurt automatisch voor jou. En als je iets wil terugvinden zoek je gewoon op wat je je herinnert. Kan een kleur zijn, een merk, een naam... Meestal vind je wat je zocht meteen terug.

FRESH FONTS

Salter (Sharp Type)

View (Mirna Pierre)

Pleasure (Pizza Typefaces)

TOOLS

Not so boring avatars

  • Tweetable Charts maakt text based charts die je kunt tweeten.

  • aRty face rastert foto's op verschillende manieren.

  • Iconoir is een van de grootste gratis open source icon libraries.

  • Boring Avatars genereert random abstracte avatars.

All caught up.

Pssst! Kom je m'n design team versterken? Als UI designer of stagiair, kan allebei.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.