• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #6 – Waarom techbedrijven hun eigen font ontwerpen

Halfvet #6 – Waarom techbedrijven hun eigen font ontwerpen

KICKOFF

Infographic Royale Deluxe

Flagstories maakt meerdere personen in me wakker: de vlaggen lover, de design system ontwerper en de infographic OCD-er. Kopenhaags ontwerpbureau Ferdio maakte een inventarisatie van alle wereldvlaggen en rangschikte ze op eigenschappen als kleur, vorm, layout, verhouding, historie, symboliek, enz. Het resultaat is een enorme bak vlagtrivia vol visuele funfacts.

Zoals: als je het gemiddelde maakt van alle Europese vlaggen, krijg je die van Nederland 🇳🇱. Onze vlag is trouwens de op één na oudste ter wereld (de Deense 🇩🇰 is de oudste en is bovendien de enige vlag die nog nooit is veranderd).

READING LIST

Als techbedrijf tel je niet echt mee als je geen eigen lettertype hebt ontwikkeld. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? En lijken die fonts niet verdacht veel op elkaar?

Niet meer te negeren: Bitcoin minen is net zo vervuilend als steenkool minen.

Non-marketing blijft natuurlijk gewoon marketing, maar deze campagne voor een proteïne reep is toch wel nice uitgevoerd.

Typekit is omgekat naar Adobe Fonts. Wat er verder is veranderd: geen sync en pageview limits meer / fonts nu ook te gebruiken voor desktop / iedereen met een Creative Cloud abonnement heeft gratis beschikking over alle fonts.

WATCH

Tijdens de afgelopen CSS Day liet front-end developer Hidde de Vries zien dat de layouts die grafisch ontwerpers al decennia lang gebruiken nu ook makkelijk te realiseren zijn op het web. Hiephoi voor flexible units, grid layout en flexbox.

FRESH FONTS

Anybody (Etcetera Type Company)

Decorata (Positype)

Media Sans (Production Type)

The Future Mono (Klim Type Foundry)

Faktum (René Bieder)

LEKKER PRINT DING

Bam!

De campagnes die Binger Laucke Siebein voor Rijksakademie OPEN maakt, vallen elk jaar op. Ook nu zijn de posters weer een verrukkelijke klap in je gezicht.

TOOLS

WeTransfer Collect

  • Meta Tags helpt je met het schrijven van de juiste site meta informatie en laat zien hoe je website preview eruit ziet op Google, Slack of de socials.

  • EmojiBuilder is een... emoji builder. Combineer eindeloos veel gezicht-elementen en creëer unieke emoji's. Op de randomizer rammen is ook leuk.

  • Squoosh comprimeert beelden zonder kwaliteitsverlies. Niet als app maar in de browser.

  • Your Funkis is een lettertype waarvan je zelf de stilistische details kunt bepalen.

  • Free Pizza koppelt organisatoren van meetups, hackathons of conferenties aan pizzabakkers die graag sponsoren. Wut?!

  • Story Speaker is een conversational interface experiment van Google waarmee je interactieve verhalen maakt die worden uitgesproken op een Google Home device.

  • Type Foundries Archive verzamelt de beste typefoundries du monde.

  • Collect is een app van WeTransfer waarmee je verzamelingen aanlegt en deelt met anderen. Eén nadeel: er is geen webinterface dus mobile only waardoor de files niet echt groot kunnen zijn. Als dat gefixt wordt, doe ik mee.

Tips of feedback?

Ben ik dol op. Hit reply of mail naar [email protected].

Vanaf donderdag laaf ik mij aan Us By Night. Insights komen terecht in de volgende Halfvet. Tot dan!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.