• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #59 – Zeven ideation methodes

Halfvet #59 – Zeven ideation methodes

KICKOFF

Afgelopen week heb ik een update gemaakt van het ideation technieken overzicht dat we bij GRRR gebruiken. Thuiswerken maakt het lastiger om samen te creëren dus is zo'n verzameling tools een handig startpunt. Om zelf te brainstormen of voor een collectieve Miro-sessie op afstand.

Dit zijn onze zeven favoriete ideation methodes:

Brainwriting

Connect keywords

  • Combineer brand keywords om tot ontwerpideeën te komen.

  • Bijvoorbeeld:

Crazy Eights

Exquisite Corpse

Mindmap

Random Input

What if

Om deze technieken optimaal in te zetten, moet de creatieve setting aan een aantal voorwaardes voldoen:

  • Doel: formuleer een heldere ontwerpvraag, deel deze met de deelnemers aan het begin en hou 'm groot in beeld. De How Might We formule is een goeie start.

  • Ruimte: kies een inspirerende omgeving, buiten je normale werkplek. Een koffietentje, het park, Miro?

  • Tijd: spreek een begin- en eindtijd af (ook voor oefeningen tijdens de sessie) en hou je er strikt aan.

  • Facilitator: een groepssessie wordt voorbereid en geleid door één persoon.

  • Materialen: zorg bij een offline sessie dat er genoeg sticky notes, sharpies, dot vote stickers, grote vellen papier aan de muur en een timer zijn; bij een online sessie zorg je voor de equivalenten daarvan.

  • Kwantiteit: ga voor véél en bouw op elkaars ideeën.

  • Individu-groep: begin individueel en bespreek daarna collectief.

Welke methodes gebruik jij voor conceptontwikkeling? Laat je horen, ik ben benieuwd!

READING LIST

Hear hear! We zijn op een punt gekomen dat minimalistisch design op een dood spoor zit: functioneel, veilig, bloedeloos, saai. Het vertoont trekjes van de nadagen van het Modernisme (en je weet hoe dat is afgelopen 😏). A friend once told me that depression isn’t feeling negative things; it’s feeling nothing at all. If that’s true, we shouldn’t be surprised that minimalism is the aesthetic of our age of depression.

Oliver Schöndorfer maakt leuke, korte filmpjes over typografie op zijn Youtube-channel Pimp My Type. Maar je kunt de stof ook tot je nemen als artikel.

Lekker gezwollen tekst, maar misschien heeft 'ie een punt: Apple heeft in het verleden vaker baanbrekende UI's gelanceerd (die altijd een tandem vormden tussen hardware en interface) en werkt nu aan de volgende revolutie. Wat dat is? Klikken maar :)

Dit is je twee-wekelijkse reminder dat mobile navigatie moet zakkken!

IN JE FACE

HQ Dynamicron Stereo Ready High Grade Supercolor

Dit is nostalgie. Hoezen van blanco VHS tapes zagen er grafisch en kleurrijk uit, maar bovenal visualiseerden ze High Quality. Zoals te zien in deze animerende homage. Antony Terence ontleedt de visuele taal in deze blogpost.

Om je glyphs bij af te likken

Met de nieuwe versie van Glyphs is ook de visual identity geupgrade. Centraal staat (hoe kan het ook anders) variable font typografie. Mooi verfijnde stijl met een fokking lekker brand icon.

MUST: KARIN SCHWANDT

Karin is information designer en creative director

Must read

Van data naar inzicht – Sinds de uitbraak van de pandemie worden we meer dan ooit met data bestookt. Mensen –de meeste althans– baseren hun mening, hun gedrag of hun beleid op deze data. Aan informatie-ontwerpers de taak om deze abstracte data te vertalen naar heldere inzichten. In dit artikel voor Nightingale geeft Courtney Marchese een mooi overzicht van datavisualisaties over COVID.

Must see

Het wow-effect – Het is een klassieker, maar deze visualisatie van de New York Times laat prachtig zien hoe je met interactie de gebruiker bij het verhaal betrekt. Ik laat dit voorbeeld vaak zien als ik een training of workshop geef. Eenmaal bij de conclusie aangekomen roepen de deelnemers steevast 'woooooow'. En dat voor een visualisatie die enkel uit fletse grafieken bestaat.

Must use

Fake it till you make it – Ik bedenk en ontwerp interactieve visualisaties, maar kan zelf helemaal niet programmeren. Met deze simpele tool kan ik testen of mijn idee werkt. Vervolgens stuur ik het prototype naar mijn klant én de developer. Iedereen kan er lekker op klikken en ontdekken hoe het werkt. Scheelt een hoop misverstanden.

FRESH FONTS

Cigra (Identitype)

Garton (Colophon Foundry)

Casta (Dirtyline Studio)

TOOLS

Andy's app abo

  • Iconduck is een verzameling open source icons en illustraties.

  • I don't care about cookies laat cookie-meldingen niet meer zien, want je klikt toch op allow.

  • Tabbied is een pattern generator met exportfunctie.

  • FreezingCam laat je beeld tijdens videocalls freezen, op momenten dat je er even tussenuit wil. Als je terug komt unfreeze je weer en geef je de schuld aan een slechte internetverbinding. 🤫

  • Aesthetics Wiki is een wiki met online en offline aesthetics. Van Afrofuturism tot Zombiecore.

  • Andy Works wil apps weer great maken. Abonneer en ontvang steeds een nieuwe next level ontworpen app.

All caught up.

Nog 23 nieuwe Halfvetters en ik tik de 1000 leden aan 😃 Help je mee om mijn face om te toveren tot 🤩 ? Deel deze Halfvet in je Telegram-groep, drop het in de eerste de beste room op Clubhouse, gooi 'm in de #random channel op Slack, Tweet erover op Insta, of print 'm uit en doe 'm in de brievenbus van je buurman.

🙏🙏🙏

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.