• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #42 – Real life copy and paste

Halfvet #42 – Real life copy and paste

KICKOFF

Kopiëren, richten, plakken

Het prototype dat de Franse programmeur Cyril Diagne maakte, is waanzinnig, maar lastig te omschrijven. Dus kijk eerst maar even:

De demo bestaat uit twee componenten: het eerste deel haalt een object los van z'n achtergrond. In het tweede deel wordt gedetecteerd waar de telefoon precies op het scherm is gericht, zodat de visual daar kan worden geplakt. Het werkt trouwens ook met teksten.

Wat ik aan het concept vooral gaaf vind, is het 'oppakken' van objecten. Als dat proces wordt versneld, dan is het een sterke, intuïtieve interactie. Het 'plakken' in een ander device voelt wat gimmicky. Maar wat als je het kan 'plakken' op een ander object (of mens) en zo ruimtelijke AR-collages maakt.

Het prototype staat op Github zodat iedereen er mee kan klooien en het kan verbeteren. Cyril werkt nu aan een app – je kan je opgeven voor early access.

READING LIST

De events van The Hmm zijn een aanrader, ook nu ze online plaatsvinden. Om te testen welk streaming-platform het beste werkt, gebruikte ze hun laatste event als testcase: elke spreker presenteerde via een ander platform. Ik heb geschakeld tussen Zoom, YouTube, Discord, Jitsi en Twitch. Welk platform werkte volgens de organisatie het beste?

Mooi portret van Studio Moniker. Hun werk is voor mij een onweerstaanbare cocktail van interactive storytelling, toeval, playfulness en techniek.

De laatste jaren wordt er veel geklaagd over sameness; dat veel websites op elkaar lijken. Maar is die klacht gegrond? Ja; het fenomeen is nu wetenschappelijk aangetoond. Is sameness een slecht ding? Voor mij hangt dat af van het doel van je ontwerp. Ontwerp je een functionele website(onderdeel)? Dan is aesthetic consolidation je vriend. Voor de rest is sameness een sluipmoordenaar.

Er komen een paar hele interessante media queries aan, vooral op het gebied van user preferences. Bijv. reduced-motion (om heftige motion uit te zetten) en prefers-reduced-data (om over te schakelen op een versie die minder data inlaadt).

Als je een website wil ontwerpen in de stijl van 25 jaar geleden, lukt dat niet met hedendaagse lettertypes en browsers, want die maken gebruik van antialiasing. Hoe dan wel?

IN JE FACE

Hoogteverschil in Nederland!

Dit is zo gaaf. Een visualisatie die droge, demografische data invoelbaar maakt. Alasdair Rae visualiseerde de Europese bevolkingsdichtheid dmv 3d-mapping.

PRE / POST corona

Postcards from Isolation is een serie interactieve visuals over het lockdown-leven. Zitten paar pareltjes bij.

MUST: THIJS DE BOER

Thijs is Product Design Lead bij Minddistrict

Must read

Walters Way and Segal Close – Niet vaak hoorde ik sociale cohesie als krachtige uitkomst van een bouwconcept op basis van modernistische concepten als grids en modulariteit. Dit boek over een door de bewoners zelfgebouwde wijk in London werd gemaakt door twee van de huidige bewoners. Ronkende citaten uit het voorwoord zoals "We may be able to communicate with one another more speedily, thanks to the internet. But we have also as a population become more isolated, more passive, more tribal and fractured than ever before" raken aan hedendaagse onderwerpen als eenzaamheid, segregatie, maar ook de huidige staat van volkshuisvesting, hoezo zijn wij met zijn allen zo afhankelijk geworden van ‘de bouw’. Voor mij biedt dit project en daarmee dit boek troost, zij het vooralsnog op kleine schaal: "A new generation is rediscovering the necessity and importance of cooperation and self-organisation, providing for themselves what the free market has proved so unable to do. (Tom Dyckhoff)

Must see

Anand Giridharadas – Deze journalist stak zijn nek uit door de ondermijnende rol van zogenaamde filantropen te benoemen. Het raakt aan de verontrustende wereldwijde groeiende verschillen tussen rijk en arm. Maar ook aan onze westerse democratieën en ons immer afnemende vermogen om op nationaal niveau excessieve rijkdom te reguleren en gezamenlijke problemen ook op basis van gezamenlijkheid aan te pakken. Juist nu met de covid tragedie des te relevanter.

Must use

Miro – Teresa Torres populariseerde het Opportunity Solutions model via oa haar Product Talk series. Ik heb hier veel aan om binnen zowel discovery als delivery stuk van product ontwikkeling keuzes te maken en inzichtelijk te houden voor alle teamleden en externe betrokkenen. Miro is mijn weapon of choice om hier met remote teams op samen te werken. Het biedt tot zover perfecte functionaliteit en is snel genoeg om met een team van tien man/vrouw realtime te kunnen samenwerken.

OPROEP: FIGMA OF SKETCH?

Bij GRRR werken we al jaren met Sketch, maar Figma blijft altijd het interessante alternatief. Hoewel het veranderen van je belangrijkste ontwerp-tool veel voeten in de aarde heeft, ben ik toch benieuwd of het de moeite waard is.

Ik ben Figma aan het testen en heb me verdiept in de voor- en nadelen t.o.v. Sketch (lees: Sketch for Teams). Ik kwam tot zes dingen waar ieder in uitblinkt:

Sketch

👌 Beter symbols overzicht

👌 Ontwerpen met data

👌 Meer plugins

👌 Meer integraties met andere tools zoals prototyping

👌 Ook offline mee te werken

👌 Is per maand goedkoper (uitgaande van een team)

Figma

👌 Betere text styles

👌 Nested artboards

👌 Integratie met Principle

👌 Met meerdere personen tegelijk in één file werken

👌 Is altijd up-to-date, omdat je in de browser werkt

👌 Werkt op alle platforms, niet alleen Mac

Voor mij is het gelijkspel, maar ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Kloppen mijn punten? Heb je aanvullingen? Laat het me weten door op deze mail te replyen. De resultaten deel ik in een volgende Halfvet.

TOOLS

Anderhalf meter

  • Roam introduceert een verfrissende manier om notities maken; het laat je tekstonderdelen in- en uitklappen. Met name geschikt voor de onderzoeksfase.

  • Officesss biedt Zoom-backdrops van lege ontwerpbureaus. Kun je remote in je agency-of-choice werken.

  • Hidden Bar verbergt menubar-items op de Mac die je niet in beeld wil.

  • Designer Slack Communities verzamelt design communities in Slack.

  • Stark is een pakket van accessibility tools om te gebruiken in Sketch, Figma of XD.

  • Welkom wil videobellen laagdrempelig, veilig en inspirerend maken.

  • Pick It is een color picker die in je menubar zit.

  • Social Distance Filter is een Instagram filter die 1,5 meter om je heen visualiseert.

All caught up.

Brand extension! Ik schrijf nu ook voor de website van BNO, waar ik elke maand drie Halfvet-items deel die me het meest opvielen. Het ding heet Extravet 💥

En check het interview met GRRR-eindbaas Rolf over de gevolgen van corona voor ons bureau.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.