• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #40 – De webcam samenleving

Halfvet #40 – De webcam samenleving

KICKOFF

Het lampje van m'n webcam heeft nog nooit zo vaak gebrand als in de afgelopen weken. Video calls zijn bij remote werken onmisbaar en ook buiten m'n werk verloopt communicatie vaak via Zoom, Hangout of Jitsi (zoals de supergezellige testrun van Distance Disco, vorige week 🕺🏾🕺🏾🕺🏾). Ook veel meetups, conferenties en andere events verhuizen naar online.

Zo was ik uitgenodigd om over Halfvet een talk te geven tijdens Creative Show-off, een avond waarop jonge ontwerpers speed dates met ontwerpbureau's hebben om feedback op hun portfolio te krijgen. Ook zijn er lezingen (dit jaar van Bert Hagendoorn, ontwerpbureau Snijboon en mij). Eerdere edities vonden plaats in Utrecht; dit jaar helemaal online.

De portfolio reviews waren één-op-één via Slack-videocalls en dat ging prima. Maar de talk die ik gaf (die live te volgen was via Vimeo) was weird om te doen: vanuit huis tegen m'n webcam presenteren zonder dat ik het publiek zag of hoorde – geen interactie dus. En voortdurend de vrees dat er technisch iets mis zou gaan en ik gewoon doorpraatte. Het resultaat kun je zien in de live stream recording (vanaf 1:18:18) 🙈

Er wordt momenteel volop geïnnoveerd met webcam-gerelateerde diensten. Deze vier vielen me op:

  • De design sprints die Label A doet worden nu remote gedaan. Daar zitten voordelen aan, maar zeker ook nadelen. In deze blog leggen ze het uit.

  • Terence Huijgen ontwikkelde Home Tour, een platform waarop artiesten huiskamerconcerten kunnen streamen, nu ze geen fysieke optredens meer kunnen geven. Inclusief ticket-functionaliteit. Nice! Achtergronden in deze blog.

  • Fabrique lanceert FabUniversity: gratis inspirerende courses voor wie meer wil leren over design thinking, UX, e-commerce of development.

  • Juan Villanueva zette voor typografie-studenten The Type Crit Crew op: gratis je werk laten reviewen door professionele type designers in één-op-één video calls.

READING LIST

Als je op zoek bent naar een ux/ui checklist: zoek niet verder. Dit is de ultieme doc om te bookmarken en er af en toe bij te pakken. 152 slides propvol vragen die je je tijdens het ontwerpen moet stellen, rond thema's zoals navigatie, filters, sliders, timelines, privacy, enz.

Veel websites met corona-grafieken zijn óf niet volledig, óf niet mooi ontworpen. Pointer lukt het wel.

Een praktische en poëtische lijst van zaken die iedere ux/ui ontwerper zou moeten weten. Volgens Erik D. Kennedy dan hè.

De tips over hoe je remote moet werken hangen jou waarschijnlijk ook de keel uit, maar deze verzameling vond ik best ok. Net wat vollediger en prettig ontworpen.

Waardevol tegenwicht voor het crisis driven design dat je nu overal ziet. Want vaak is het fixen van de meest voor de hand liggende uiting van een probleem niet de beste oplossing (corona-app, iemand?).

Alles, echt alles, over het ontwerpen van buttons.

IN JE FACE

Re Agency ontwierp de visual identity van restaurant Heritage by Madison in Shanghai. Mooi hoe de fusion van elementen toch rustig en gebalanceerd voelt.

Waarom zijn emoji's niet te customizen? Variable Emojis is een experiment om zoiets te realiseren.

Ben jij in staat om het allerslechtste logo ter wereld te ontwerpen? Doe dan mee met How Low Can Your Logo. Lees de briefing, ontwerp een logo, stuur 'm in en maak kans op prijzen en eeuwige roem.

MUST: JONA ROTTING

Jona is Hollands slechtste web developer ooit! Gelukkig is hij daarnaast ook Creatief, Art Director en Senior Designer met Behavorial Design Skills.

Must read

De Meeste Mensen Deugen―Rutger Bregman – In deze corona-tijd gaan we zien of dit blije geschrijf klopt. Tot nu toe lijkt het half waar, denk aan de idiote toiletrol FOMO versus de ontroerende 'Balcony Ballads' waar iedereen zingt in de buurt. Al met al fijn boek, zeker voor mensen die als enige geloof, geloof in de mensheid wil hebben. 

Must see

The Hidden Tools of Comedy―Steve Kaplan – Dat gaat niet zozeer over flauw dubbelzinnig taalgebruik, maar juist over hoe je karakters samenbrengt waardoor de humor vanzelf ontstaat. In het reclamewerk wat ik naast branding, ux en visual design doe, is dit erg vruchtbaar voor bijvoorbeeld scriptjes of spots.

Must use

Typographic Scale Calculator en Coolors – Als basis gebruik ik stiekem de Typographic Scale Calculator en kleurpaletten van Coolors, vele maken beter en leuke dan Adobe ;-). Waarom bouwt Sketch of Photoshop dit niet beter in?

HULPTROEPEN

Afgelopen week hebben we met GRRR de website Hulptroepen.nu gelanceerd om op grote schaal medische hulpmiddelen bij de zorg te krijgen. Een complete supply chain van Chinese fabriek tot Nederlandse voordeur, op basis van de ketens van KLM en Coolblue. Gelijk verdeeld over de zorginstellingen, getest door TU en RIVM met het gemak van een webshop. 

Heb jij zorginstellingen in je netwerk? Deel dan vooral deze website met ze. Want het ouderwetse 'vandaag bestelt, overmorgen in huis' geldt hier nog gewoon.

TOOLS

  • Around wil video meetings revolutionizen. Ziet er interessant uit; is open voor early acces.

  • Typehut is een super simpele publicatie-tool voor blogs, newsletters, events, enz.

  • Designers.Watch verzamelt de beste design-gerelateerde films, series en documentaires.

  • I Miss The Office geeft je de vertrouwde geluiden van werken op een kantoor, voor als je het thuis wat te stil vindt.

  • A Beginner's Guide to Lottie is een online course over animatie-tool Lottie.

  • Mote laat je voice comments in Google Docs plaatsen, ipv tekstuele comments.

  • Type Foundry Directory zet de beste independent type foundries op een rij.

  • Animockup gooit je design op een slick device.

  • Your Typeface gebruikt je gezichtsuitdrukking als input voor een variable font.

All caught up.

Over variable fonts gesproken: alle variable letters uit #36daysoftype waar ik aan mee deed, zijn verzameld.

Halfvet is er weer over twee weken. Tot dan!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.