Halfvet #116

Are images created or discovered?

KICKOFF

Ik ben een presentatie aan het voorbereiden die ik ga geven aan docenten van twee ontwerpopleidingen die samen een symposium organiseren over de impact van generatieve AI op het onderwijs. Mijn talk gaat over de rol van AI in het creatieve proces. Waar is het van toegevoegde waarde en waar niet?

Twee inspirerende cases kwam ik tegen die ergens een plek gaan krijgen in m’n presentatie:

La Monnaie campagne van Base

Voor het Brusselse operahuis La Monnaie creëerde Base een campagne, mede gemaakt met generative AI. Zo lieten ze ChatGPT de verhaallijnen van operastukken samenvatten in één zin, die ze vervolgens voerden aan een Text2Img tool.

Het was een echte samenwerking tussen ontwerpers en AI, zo vertelde Base aan It’s Nice That: While the prompt-to-image process might sound straightforward, it took Base months to refine the copy enough so that the images would reflect the nuance of each play. For the opera Cassandra, for example, climate-related imagery was teased from the AI tools to reference the apocalyptic nature of the performance.

Mijn take aways: juist het imperfecte karakter van de visuals geeft de campagne z’n edge, en: AI werd echt gebruikt als tool waarbij de ontwerpers in de lead bleven.

 

Eric Hu over creativiteit en AI

Ontwerper Eric Hu stelt in deze talk de filosofische vraag “Are images created or discovered?” Omdat beelden zijn opgebouwd uit een eindig aantal pixels en een eindig aantal kleuren zou je kunnen stellen dat alle beelden er al zijn en ze alleen ‘ontdekt’ moeten worden. Dat geldt dus ook voor AI-gegenereerde beelden.

Wordt kunst dan ook ontdekt ipv gecreëerd? “Absolutely not”, zegt Eric. Omdat kunstenaars context meegeven aan het werk. Context maakt kunst waardevol.

Mijn take away: AI tools worden vaak gepresenteerd als vervangers van creatieven. Hiermee wordt ons werk omlaag gehaald en gemarginaliseerd. Ten onrechte, want echte creativiteit is nog steeds het domein van de mens 💪

READING LIST

De huidige WCAG-richtlijnen (versie 2.1) stammen uit 2018 en zijn op een aantal punten verouderd. Gelukkig komt 2.2 eraan. Deze post legt de updates uit.

 

Langzaam groeit de bekendheid van de kleurruimte LCH – en da’s mooi, want LCH biedt zoveel meer dan bijv. sRGB. Wie ook verliefd wil worden op LCH, leest deze fanblog.

 

Adobe is goed bezig met Firefly, het generative AI-model dat is getraind op legaal verkregen content. Ze gaan creators nu zelfs betalen voor trainingsdata en hebben de tool beschikbaar gemaakt voor iedereen zonder Creative Cloud abonnement. 🫶

SMASHING CONFERENCE

De conferentie van Smashing Magazine vindt dit jaar van 9 tot 12 oktober plaats in Antwerpen! Lekker dichtbij en er is veel te doen: vier dagen workshops en presentaties over design systems, toegankelijkheid en interface design. Onder de sprekers veel ontwerpers die vaak in Halfvet opduiken: Fabricio Teixeira, Oliver Schöndorfer, Brad Frost, Claudio Guglieri, Luke Wroblewski en vele meer.

Speciaal voor Halfvet-lezers is er een dikke korting van 15% op alle ticket types! Voor degenen die niet naar Antwerpen willen of kunnen komen, zijn er ook online conference tickets beschikbaar en wil je met je hele team komen, dan zijn er groepskortingen mogelijk. Koop hier je ticket met korting.

IN JE FACE

Als je zoekt naar afbeeldingen over kunstmatige intelligentie, vind je steeds dezelfde clichématige sci-fi-beelden. Blijkbaar is het lastig om het onderwerp op een menselijke en realistische manier te visualiseren. Better Images of AI verzamelt alternatieven die bovendien gratis zijn te gebruiken.

 

Sinds de introductie van VisionOS is spatial glass overal. Met deze tutorial maak je het materiaal eenvoudig na in Figma.

MUST

Maria Ignatovich

Maria is Halfvetter en als managing director bij Dutch Portfolio brengt ze rust in design teams.

Productiviteitstip die mij echt heeft geholpen:

Bij Dutch Portfolio werken we niet over. Rond 17:00 uur gaan de laptops dicht en is het tijd om op te laden en inspiratie op te doen. Vanuit mijn functie ben ik daarom altijd op zoek naar manieren om ons (creatieve) werk beter te organiseren en de productiviteit te verhogen. Een tijd terug kreeg ik het boek GRIP, het geheim van slim werken van Rick Pastoor getipt en het was precies wat ik nodig had. Een selectie van vele managementboeken teruggebracht tot de kern en behapbaar gemaakt voor mensen die liever geen boeken lezen (o.a. ontwerpers).

Daarin staat een concrete methode beschreven voor het managen van agenda's, mailboxen, maar vooral voor het bepalen en behalen van doelen. Wij zijn nu minder tijd kwijt aan de dagelijkse bullshit en hebben meer focus op wat we daadwerkelijk leuk vinden om te doen: werken aan kneitersterke designs. Een boek dat hier perfect op aansluit is: Eat that frog. Aanbevolen gekregen via het artikel Eet de kikker in de ochtend van Roman Stikkelorum.

Ideation tool die ik het meest gebruik:

De methode die ik graag bij brainstorms inzet, is de 'pressure cooker methode' van AJ&Smart. Het staat super helder uitgelegd in The Workshopper Playbook. Deze methode werkt ook in online meetings als een trein. Daarnaast werk ik met een good old 'scenario matrix' om de input en ideeën duidelijk te positioneren.

Eigen side project waar ik super trots op ben:

De meeste studenten en young professionals vinden het spannend om te solliciteren. Ze weten niet goed hoe ze aan hun portfolio moeten beginnen of zijn onzeker hierover. Om hen een handje te helpen, hebben we samen met Greenberry een aantal keer de Creative Show-off georganiseerd. Het was een hele toffe manier om met de volgende generatie ontwerpers in gesprek te komen, maar het was vooral een wildcard om eens helemaal los te gaan op de branding en in opdracht van onszelf een brutalist website te ontwikkelen.

Momenteel pak ik door met een roadshow langs academies en andere creatieve opleidingen.

JOBS

Jouw vacature promoten in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

Krea Patterns

  • Vector to 3D zet vector-objecten in Figma om in 3D.

  • Deck.gallery verzamelt mooi ontworpen decks, slides, keynotes en guidelines.

  • Rebrand is een stellar visual identity inspiration gallery.

  • V0.dev belooft UI te genereren op basis van prompts (join waitlist).

  • Brand Archive verzamelt visual identities en maakt ze doorzoekbaar.

  • ShaderGradient is een Figma-plugin voor bewegende gradients.

  • Krea Patterns genereert optische illusies in tekst/beeld.

👋

Bij Bravoure hebben we weer plek voor een nieuwe motion design stagiair(e)! Check de Halfvet Job hier.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.