Halfvet #115

De Brand Sprint methode

Hola en welkom bij een nieuw seizoen Halfvet! Precies vijf jaar geleden begon ik met deze nieuwsbrief en still going strong💪 Inmiddels lezen 2000 Nederlandse ontwerpers mee – zoveel had ik nooit durven dromen. Leuk dat je zo trouw blijft lezen! En als jij die ene ontwerper kent die nog geen abonnee is, tip ‘m dan halfvet.nl 🙏

KICKOFF

Zeven jaar geleden lanceerde Jake Knapp van Google Ventures de Design Sprint methode. In één week tijd een digitaal product bedenken, ontwerpen, prototypen en valideren – dat was de belofte. De methode werd een enorme hype en wereldwijd boden ontwerpers en bureau’s Design Sprints aan klanten aan.

Als dit voor product development werkt, waarom dan niet ook voor brand development? En dus bracht Jake Knapp kort daarna een nieuwe methode uit: de Brand Sprint. Zes positionerings-exercities in drie uur tijd, als kickstart van je merk. Ik heb zo’n Brand Sprint een aantal keer met opdrachtgevers gedaan en vond het altijd heel waardevol.

Er zijn natuurlijk meer manieren om tot een merkidentiteit te komen. Het ligt vooral aan het type opdrachtgever, de scope van het project en het beschikbare budget welk proces het beste werkt. Ontwerpbureau Smith & Diction uit Philadelphia biedt twee verschillende branddesign-methodes aan: een regulier proces dat voor 95% van hun opdrachtgevers werkt, en een snelkookpan-proces, bedoeld voor specifieke situaties.

Het reguliere proces hebben ze uitgebreid beschreven in het deck The Process. Bureau’s delen zelden hun ontwerpproces, dus dit doc is goud 🙏 Net als de case studies die ze schrijven, zoals die over hun rebranding van Perplexity. Echt een schitterende identiteit 🤩

Dan het snelkookpan-proces. Die noemen ze ook Brand Sprint, maar is wezenlijk anders dan die van Jake Knapp. De Brand Sprint van Smith & Diction duurt één week en aan het eind heeft de opdrachtgever een nieuwe visuele identiteit, opgeleverd als Figma-file. De file bevat alle basic brand elementen: logo, typografie, kleurgebruik, imagery, uitingen en mockups. Lees de blog waarin precies wordt uitgelegd aan welke condities moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor zo’n Brand Sprint. Het plezier waarmee ze zo’n sprint doen, spat er in ieder geval vanaf!

Welk branding-proces volg jij? Benieuwd naar jouw methode :)

READING LIST

Mooie bijdrage aan de discussie over creativiteit en AI. De stelling is dat het niet zo’n vaart zal lopen met de acceptatie van AI-kunst en cultuur, omdat mensen van nature zijn geneigd om uitingen die door mensen zijn gemaakt te verkiezen boven die door niet-mensen zijn gemaakt. Daar ben ik het mee eens, hoewel niet moet worden onderschat hoe groot de hulp van AI kan zijn in uitingen die wij zien als ‘menselijk’.

 

Typisch zo’n onderwerp waar je nooit bij stilstaat: wat maakt een goede loading of progress indicator? Welke soorten zijn er en wat zijn de no-go’s? Tijd voor een deep dive 🤿

 

Hou je 1-op-1’s met collega’s? Als je die meetings wil verbeteren, check dan deze tips. Ze hebben mij iig geholpen.

 

Figma lanceert voortdurend nieuwe features om je typografie naar een hoger niveau te tillen. Maar weet je waar ze zijn te vinden? Pimp My Type deelt zeven pro tips.

IN JE FACE

Pas vier jaar oud is de identity van Miro en nu al een restyling. Nou ja, het is meer een evolutie van de stijl, die oorspronkelijk is ontworpen door Verve. De refresh (gedaan door AKQA) ziet er mooi uit, maar was het écht noodzakelijk? En waarom niet door Verve laten doen?

 

De prijs voor Most Cinematic Gradients gaat dit jaar naar Frame.io. Wat een mooie, warme en verfijnde kleuren zeg. De rest van de identity is trouwens ook prachtig.

MUST

Bram Naus

Bram is Halfvetter en digital designer die eigenlijk alles tegelijk wil doen.

Museum dat zeer de moeite waard is:

Het Design Museum in Den Bosch. Dit kleinere museum, gelegen buiten de Randstad, krijgt naar mijn mening niet de aandacht die het verdient. Afgelopen jaren heeft het museum hard gewerkt om zichzelf op de kaart te zetten in Design-Nederland — mede door een opvallende identiteit van Lesley Moore. Goede, hedendaagse tentoonstellingen op het gebied van vormgeving, design en zelfs motion (een klein stukje Demo Festival is te zien op de begane grond).

Buiten Nederland: Bourse de Commerce in Parijs. Schitterende architectuur door Tadao Ando en unieke hedendaagse kunst (gratis te bezoeken onder 27 jaar).

Plek waar ik nieuwe lettertypes ontdek:

Als lettertypefanaat ben ik voortdurend op jacht naar nieuwe en vooral gratis lettertypes. Jammer genoeg zijn free fonts soms minder chill. Er missen speciale karakters, of de spacing is slordig. Dus ben ik op een persoonlijke missie gegaan om goede gratis lettertypes te vinden. Elke maandag deel ik een pareltje via mijn Twitter-account.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Ooit trok ik de stoute schoenen aan en mailde een paar van mijn designhelden, waaronder Michael Bierut. Ik vroeg hem of er een boek was dat hij graag eerder had willen lezen. Dit was zijn antwoord: "The most important thing is not any particular book, but just staying curious about everything. I've learned important design lessons from books about politics, theater and poetry — really any opportunity to learn about the world from another person’s point of view makes you a better designer."

JOBS

Jouw vacature promoten in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

Stills

  • Flythroughs is een app waarmee je flythrough-video’s maakt zonder schokkerig beeld.

  • Vectorizer zet pixel-beelden om in vector-bestanden.

  • Ideogram is een gratis text2image generator.

  • Iconbuddy is een gigantische bak open source icons.

  • CSS Gradient Generator is een geavanceerde gradient generator met CSS output.

  • Stills zijn bloedje mooie stockfoto’s. Niet echt goedkoop, maar als je high end beeld zoekt, is dit de plek. Laat me weten als je een invite wil, ik heb er een paar.

👋

En dan nog: Inscript is een experimenteel type festival dat voor de tweede keer plaatsvindt – van 4 tot 8 oktober, online. Ik ga eens een kijkje nemen.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.